Εφαρμογές στη γεωργία
Ο ζεόλιθος μπορεί να χρησιμοποιείται στη βιολογική αλλά και στη συμβατική γεωργία και συνδυάζεται άριστα με την τεχνολογία των ενεργών μικροοργανισμών.
Συγκρατεί το νερό σε ποσότητα 40-50% του όγκου του και μειώνει τις ανάγκες για πότισμα ανάλογα με τον τύπο του εδάφους από 30-60%, (Ν-K-Ca-Μg ιχνοστοιχεία) που ρίχνουμε με τα λiπάσματα, ανόργανα και οργανικά, και τα αποδίδει στο φυτό όταν αυτό έχει ανάγκη.
Ειδική μνεία πρέπει να γίνει για το άζωτο, διότι οι απώλειες μετά την εφαρμογή των αζωτούχων λιπασμάτων είναι πολύ μεγάλες (τα φυτά εκμεταλεύονται περίπου το 50% του αζώτου λόγω έκπλυσης, απονιτροποίησης και εξαέρωσης).
Λόγω της υψηλής ικανότητας ανταλλαγής κατιόντων συγκρατεί τα στοιχεία.
Λειτουργεί συσσωρευτικά και δεν αποσαθρώνεται όπως άλλα βελτιωτικά εδάφους.
Βελτιώνει τη δομή μειώνοντας τη συμπίεση και αυξάνει τον αερισμό.
Εξισορροπεί και αυξάνει τη διαθεσιμότητα ΡH.
Δεν κοστίζει ακριβά (το κόστος εφαρμογής διαιρείτε με όλα τα χρόνια που αποδίδει στις καλλιέργειες).
Εφαρμογές στη κτηνοτροφία

Ο ζεόλιθος χρησιμοποιείται ευρέως στην κτηνοτροφία ως προσθετικό διατροφής στους χοίρους, τα πουλερικά, τα πρόβατα και τα βοοειδή.
Έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως πρόσθετο ζωοτροφών, για χρήση σε ορνιθοτροφικές και χοιροτροφικές μονάδες ως δεσμευτικό των αφλατοξινών.
Ο ζεόλιθος δεν είναι φάρμακο και δεν αφήνει κανένα κατάλοιπο στα προϊόντα ζωικής προέλευσης. Η χρήση του είναι απόλυτα ασφαλής γιατί δεν αποδομείται και παραμένει σταθερός κατά τη δίοδό του από τον πεπτικό σύστημα των ζώων.
Δεσμεύει και απομακρύνει τις μυκοτοξίνες, τα βαρέα μέταλλα και άλλες επιβλαβείς ουσίες που παράγονται κατά τη διάρκεια της πέψης στο γαστρεντερικό σωλήνα και αλληλεπιδρά με τα συστατικά της ζωοτροφής, αυξάνοντας την πεπτικότητά τους. Επίσης δεσμεύει την αμμωνία που παράγεται κατά την πέψη ενώ ταυτόχρονα απελευθερώνει κάλιο που ρυθμίζει την οξύτητα του στομάχου γεγονός που διευκολύνει την απορρόφηση μετάλλων και θρεπτικών στοιχείων.
Αύξηση γαλακτοπαραγωγής.
